Amb data 14 de desembre de 2019 comença un nou cicle de l’Aula Oberta d’Audició Musical, 2019-2020, en la seva vint-i-unena edició. És un projecte l’Escola Municipal de Música de Girona iniciat l’any 1998 i a càrrec de Rafael Esteve Alemany; té lloc a la Biblioteca Carles Rahola de Girona. En aquesta esperada primera sessió es tractarà el Concert de Brandenburg núm. 4, de Bach.

Johann Sebastian BACH (1685-1750)
Concert de Brandenburg núm 4, en Sol Major, BWV 1049

Títol original: “Concerto 4º à Violino Principale, due Flauti d’Echo, due Violini, una Viola é Violono in Ripienso, Violincello è Continuo” i formant part de “Six Concerts avec plusieurs instruments

Fou composat el 1721, durant els anys (1717-1723) que vivia a la ciutat calvinista de Köthen,  no a la luterana Leipzig on tota la música que composava era religiosa.

El conjunt de sis concerts foren dedicats i entregats al marcgravi de Brandenburg, però aquest no hi va correspondre i quedaren oblidats A la segona meitat del segle XIX, Julius Spitta trobà els manuscrits i els anomenà “Concerts de Brandenburg”.

Característic dels concerts de Bach són els ritornello de tutti, combinats amb diferents solo, amb una estructura de Fortspinnung.

Els tres moviments:
I. Allegro
II. Andante
III. Presto

Versió escoltada:
Bach – Brandenburg Concerto No. 4 in G major BWV 1049 – Shunske Sato | Netherlands Bach Society
https://www.youtube.com/watch?v=oSZJ__GIbms