Malgrat l’emergència sanitària i el confinament, el dissabte dia 21 de novembre de 2020 es pogué portar a terme, en format online i amb l’aplicació Zomm, la 4a sessió del cicle Aula Oberta d’Audició Musical, temporada 2020-2021, XXII edició. La sessió, com sempre, fou càrrec del professor Rafael Esteva Alemany.

Ludwig van BEETHOVEN (1770-1827)
Simfonia núm. 9, Op. 125                                                   v.0

v.=
En els dotze anys que van entre 1800 i 1812, Beethoven composà les seves 8 primeres simfonies; dotze anys després, el 1824 composà la Novena amb el títol Simfonia amb cor final. Si en vols més sobre la vida de Beethoven, vés a: “Beethoven, (Hölderlin i Hegel). 250è Aniversari

Abans d’entrar a analitzar la Novena el ponent ens exposa un interessant rastreig d’antecedents del contingut del quart moviment de la simfonia. Dels sis antecedents que es mostren anoto només el sosrprenent Misericordias  Domini,  K. 222, de Mozart. https://www.youtube.com/watch?v=aiaaRNb7rnY

Després de comentat la carta, de 1802, dirigida als seus germans i coneguda com Testament de Heiligenstadt, entrem dins d’estructura de la Simfonia, estrenada el mes de març de 1824 amb presència del mateix Beethoven, ja ben sord. Una estrena amb gran èxit i plena de llegenda.

Els tres primers moviments són els normals d’una simfonia, el quart és extraordinari amb cor:

I. “Allegro ma non troppo, un poco maestoso”
II. “Scherzo. Molto vivace”
III. “Adagio molto cantabile – Andante moderato -…”
IV. “Presto – Allegro ma non troppo – Vivace – Adagio cantabile Presto …”

S’analitza i es mostra la forma de cadascun dels moviments, especialment del quart, un moviment amb moltes seccions.  El seu inici és un procés  de recerca: del discordant, del caos vers l’ordre.  Evocant l’inici de la simfonia; recupera breument el scherzo; poc a poc es va definint un tema. Com en la Fantasia Coral, estructura d’anar incorporant instruments, al final tutti.  El contrabaix exposa el tema principal trobat.

Versió escoltada:
Versió amb instruments històrics:
Beethoven. Symfonie nr. 9 — Anima Eterna Brugge & Collegium Vocale Gent (24.02.18)
https://www.youtube.com/watch?v=elJSZlWhZ4Q

Versió amb instruments actuals:
Beethoven: 9. Sinfonie ∙ hr-Sinfonieorchester ∙ MDR Rundfunkchor ∙ Solisten ∙ Andrés Orozco-Estrada
https://www.youtube.com/watch?v=gT91esZK90I

Sinfonía Nº 9, en re menor, Op. 125 “Coral”. Ludwig van Beethoven (Germ./ Engl./ Span. subtitles)
https://www.youtube.com/watch?v=thEJQF8a2-M