3 setembre 2016

Cracòvia o Kroków fou capital de Polònia fins el 1596, any en el que Segismon III Vasa traslladà la capitalitat a Varsòvia. Ja a mitjans del segle X, Cracòvia era una ciutat entorn de la qual i sota la dinastia Piast s’havien unit les tribues eslaves vingudes de l’est al segle VI. El 1038 ja és la capital del Regne de Polònia, establint-se el govern en el turó de Wawel, la fortificació que esdevingué residència reial. Al nord del turó i a la riba del Vístula s’anà formant l’actual Ciutat Vella amb el gran Mercat de Roba ben bé al mig de la plaça Major.

Cracòvia

El Mercat de Robes i torre de l’Ajuntament al mig de la Plaça Major

La dinastia Piast fou la que, al segle X, introduí a Polònia el Cristianisme. Al segle XIV i després de lluites internes, assumí el poder el lituà Ladislau, fundant la dinastia Jagelló tot unificant Polònia i Lituània. Així, al segle XV, la República de les Dues Nacions era un dels estats més poderosos de l’Europa Central, els seus reis fins i tot varen governar territoris txecs i hongaresos. Quan al 1596 la capital del regne passa a Varsòvia, els reis seguien coronant-se i enterrant-se a Cracòvia, però la ciutat començà a decaure. Els conflictes polítics del segle XVIII portaren a la partició Polònia; Cracòvia i la seva regió es trobaren, fins el fi al de la gran Guerra, sota dominació austríaca. Durant la Segona Guerra, Cracòvia fou capital dels territoris ocupats pels nazis. La ciutat sofrí pocs bombardeigs i conservà bé el seu passat arquitectònic. No passà el mateix amb la nombrosa població jueva de la ciutat: Auschwitz (Óswiecim) està a pocs quilòmetres.

 

Al bell mig de la plaça Major del Mercat, Rynek Głowny, dissenyada ja al segle XIII, crida l’atenció l’edifici renaixentista del Mercat de les Robes, on avui, més que robes, s’hi troba artesania pels turistes.  Al costat est de la plaça s’aixeca l’esglèsia de Santa Maria, d’estil tipícament polonés, amb un interior d’una bellesa extraordinària; rivalitza amb la Catedral del turó de Wawel. Del costa de l’esglèsia de Santa Maria surt Ulica Florianska, el carrer que mena a la Porta de sant Florià, junt a les restes arquitectòniques de la fortificació medieval de la Ciutat Vella. A prop de la plaça Major del Mercat es troba la Universitat Jagellònica que es formà a partir de l’Acadèmia de Cracòvia. En aquesta Universitat estudià a finals del segle XV l’astrònom polonès Nicolau Copèrnic.

Cracòvia

L’edifici del Mercat de Robes a la plaça Major del Mercat

Cracòvia

Torre de l’Ajuntament i edifici del Mercat de Robes, a la Plaça Major

Cracòvia

Esglèsia de Santa Maria, estil típic polonès

Cracòvia

Pati de la Universitat on estudià Copèrnic

Cracòvia

Al fons, Porta de sant Florià

Cracòvia

Torres romàniques de l’esglèsia de sant Andreu, de camí cap a Wawel

Cracòvia

Façana barroca de l’Esglèsia jesuïta de Sant Pere i Sant Pau, de camí cap a Wawe

El Castell reial de Wawel, residència dels reis Jagellònics, reconstruït varies vegades, és símbol de la identitat nacional polonesa. De la fortificació antiga es conserven tres torres de defensa; en el seu interior una Catedral gòtica, construïda a mitjans del segle XIV però a partir d’una altra romànica del segle XI. Al costat de la Catedral, el Castell residencial.

Cracòvia

Entrant a la ciutadella de Wawel

Cracòvia

Catedral d’estil renaixentista de Wawel

Cracòvia

Pati d’armes del Castell de Wawel

Budapest. (Capitals Europa de l’Est – 2/4) <–   –> Varsòvia. (Capitals Europa de l’Est – 4/4)