30 agost 2016

Ja a Praga sembla que no puguis sinó anar directament a la Plaça de la Ciutat Vella, la Staromestske namesti, i gaudir contemplant el rellotge astronòmic de l’Ajuntament, davant del qual hi sol haver concentració de gent. El rellotge atreu la mirada, però també les torres gòtiques de l’esglèsia de Nostra Senyora de Týn i el conjunt de la plaça, sense deixar de cridar l’atenció el monument al reformador religiós de Bohèmia Jan Hus. I no s’acaba aquí l’encant del primer contacte amb la ciutat, no pots deixar d’anar, tot caminant, al pont de Carles IV i des d’allà, recrear-te contemplant el Castell i la Catedral de sant Vit.

Praga

Plaça de la Ciutat Vella o Staromestske namesti

Praga

El Castell des del pont de Carles IV

La ciutat de Praga, amb la seva privilegiada situació geogràfica, mostra un majestuós passat històric. Ostentava  la capitalitat de la regió de Bohèmia, regió que, junt amb Moràvia i Silèsia, conforma l’actual República Txeca. El nom de Bohèmia deriva del poble cèltic bois, que havia habitat antigament en aquesta zona. Recordem que l’actual República Txeca i l’actual Eslovàquia, que havien conformat Txecoslovàquia,  es van separar l’any 1993 després d’un referèndum.

Al segle XIV, Carles IV, rei de Bohèmia i emperador del Sacre Imperi Romà Germànic, Praga esdevingué residència imperial, vivint la ciutat la seva època daurada: es construí el Pont, es rehabilità el ja vell Castell, es fundà la Ciutat Nova (Nové Mesto) i la universitat coneguda com a Carolinum. Seguint amb  un escuet esbós històric podem recordar que, a principis del s. XV, Jan Hus promogué reformar l’Església Catòlica i que, a començaments del s XVI, i per 400 anys, Bohèmia passà a mans dels Habsburg. Gaudí d’independència entre guerres, i derrotats els alemanys, visqué sota la tutela soviètica. En tants anys d’ocupació exterior, esdevé difícil construir una identitat nacional.  Se’ns explica que una certa tendència general a no ser atent, a semblar enfadat i a rebutjar a facilitar informació, es comprenen si repassem la seva història de constant dependència exterior o/i al desmesurat  nombre de turistes que ronden pel centre de la ciutat.

 

El rellotge astronòmic, del s XV però reconstruït diverses vegades, dóna testimoni de la concepció geocèntrica de l’univers: en l’esfera superior, veiem la Terra al centre i les suposades òrbites del Sol i la Lluna al seu volant, indicant-se la posició del Sol en el zodíac. En l’esfera inferior, les activitats pròpies de cada un dels mesos de l’any, els signes del zodíac i el Sant de cada dia.

Praga

Rellotge astronòmic geocèntric

Praga

Rellotge astronòmic, amb figures alliçonadores

A l’esglèsia de Nostra Senyora de Týn, construïda al segle XIV i associada al moviment reformista hussita,  fou enterrat l’eminent observador Tycho Brahe , creador de les Taules astronòmiques rodolfines. Brahe, aspirant a conciliar geocentrisme i heliocentrisme, defensà que els planetes giren entorn del Sol, però aquest gira entorn de la Terra.

Praga

Nostra Senyora de Týn

La ciutat de Praga està al voltant del riu Moldava o Vltava, afluent de l’Elba. A la banda esquerra i dalt d’un turó, l’antic Castell de Praga, als seus peus, el barri de Malá Strana o Ciutat Petita. A la banda dreta del riu i de nord a sud, el barri jueu o Josefov, la Ciutat Vella o Staré Mesto i la Ciutat Nova o Nové Mesto. El pont de Carles IV comunica la Ciutat Vella i Malá Strana, obrint camí cap al Castell. A la porta gòtiga del segle XIV s’hi representa, al centre, sant Vit, a l’esquerra el rei Carles IV i a la dreta,  el seu fill Wenceslau IV.

Praga

Porta entrada al pont de Carles IV des de Ciutat Vella o Staré Mésto

Praga

Carles IV, sant Vit i Wenceslau IV

Praga

El Moldava o Vltava, el pont i el Castell

Praga

Des del pont, la porta de Malá Strana i l’esglèsia de sant Nicolau

Praga

El Moldava i Vltava, pont i porta de Ciutat Vella

El Castell, restaurat vàries vegades i amb ampliacions renaixentistes, té en el seu centre  la Catedral de Sant Vit. Carles IV fou qui inicià la construcció al segle XIV, però les torres no es van acabar fins a finals del s XIX i començaments del XX.

Praga

El Castell i en primer pla, Malá Strana

Praga

Interior del Castell, lateral sud de la Catedral de sant Vit

Des de l’Edat Mitjana comunitats jueves residien a Praga, sofrint legislacions restrictives. El nom de Josefov respon a l’habsburg Josep II, que en reduí la discriminació. Al voltant de l’antic cementiri jueu, del segle XV, s’hi poden veure uns cinc sinagoges

Praga

Cementiri jueu en el barri jueu o Josefov, amb unes 12.000 làpides

Praga

Noms de les víctimes de l’holocaust a les parets de a Sinagoga Pinkas

De Praga és l’escriptor Fank Kafka, i de Bohèmia són els compositors Anton Dvorák i Bedrich Smetana, els dos del segle XIX.  De Smetana és conegut el seu poema musical Má Vlast (La meva pàtria). Clicant aquí per escoltar el fragment Vltava (Moldava).

Praga

Badrich Smetana, compositor txec del XIX

–> Budapest. (Capitals d’Europa de l’Est – 2/4)