22 juny 2017

Amsterdam

Amsterdam, capital dels Països Baixos, pertany a la província d’Holanda Septentrional. Es troba a les ribes de l’Ij, antigament Zuiderzee. La ciutat va ser fundada a finals del segle XII, un petit poble de pescadors a la vora del riu Amstel, on es féu una petita presa o resclosa (dam en neerlandès). El segle XIV, amb la Hansa, es desplegà notablement la seva activitat comercial.

El segle XVII en va ser l’edat daurada.  Moment d’expansió a ultramar, colonitzant entre altres Indonèsia amb protagonisme de la Companyia Holandesa de les Índies Occidentals o VOC, construint un imponent imperi comercial i polític. El famós pintor Rembrandt hi va viure durant aquesta època.

El disseny de la ciutat amb semicercles concèntrics o cinturó de canals, el Grachtengordel, és del  segle XVII, moment de gran immigració. A l’interior del Grachtengordel o cinturó de canals: el Oude Zijde o Part Antiga, a tocar el riu Amstel i amb el Barri Vermell; el Nieuwe Zijde o Part Nova és una expansió cap a l’est iniciada amb l’entrada dels molts refugiats jueus i on s’hi pot veure la Nieuwe Kerk i el mateix Kononklijk Paleis, a la plaça Dam.

A finals del segle XIX, la revolució industrial va arribar a Amsterdam. Es van construir viaductes cap al mar i al riu Rin, millorant la seva comunicació amb la resta d’Europa i del món. Abans de la Segona Guerra era centre mundial del comerç de diamants, però amb la pèrdua d’uns cent mil jueus, Anvers esdevingué el nou centre mundial.

Sembla que la ciutat d’Amsterdam ha atorgat a les bicicletes una prioritat absoluta. El vianant, especialment el turista, ha de tenir molta cura ja que sovint no es fàcil obrir-se camí.

Al fons, sint Nicolaaskerk, patró dels mariners; a l’esquerra, un pàrking de bicicletes

Canal amb pont de cinc arcades

Mirant a l’altra banda de la ciutat des de l’estació

Pàrking de bicis a tocar de l’estació

Canal i varis pont

Barri vermell, de nit

Oude Zijde o part antiga: Oude Kerk, del segle XIV

Oude Zijde: Waag del XV a Nieuwmarkt. Balança i porta medieval d’entrada a la ciutat

Nieuwe Zijde: Koninklijk Paleis, a la Dam

Les tres creus de sant Andreu en l’escut i en la bandera d’Amsterdam, simbolitzen les tres grans amenaces de la ciutat en el passat: el foc, les inundacions i la pesta. Frontispicis en forma de pic

 

Edam, Volendam, Zaandijk

Apropant-nos a Edam, a tocar del Ijsselmeer

Edam. Evocant els antics repartidors de formatge

Varietat de formatges d’Edam

Cap a Volendam

Volendam. Abans, tots pescadors

Zaandijk. Molí funcionant com a serradora

Zaandijk, 4 dels diferents molins conservats

Anterior: Middelburg i Rotterdam. De Brussel·les a Amsterdam 3/4