21 juny 2017

Antwerpen (Anvers)

Antwerpen significa llançar la mà i fa referència a la llegenda segons la qual el soldat romà Silvius Brabo s’enfrontà al cruel gegant Antigoon i, després de matar-lo, li aplicà el mateix que el violent gegant tenia per costum: tallar la mà i llançar-la al riu. De Brabo deriva el mom de la regió de Brabant. A la bella plaça Grote Markt, davant de l’Ajuntament o Stadhuis, domina l’estàtua de bronze d’aquest soldat. Ben aprop, la Catedral de Nostra Senyora, Onze-Lieve-Vrouwe Kathedraal.

Anvers o Antwerpen és una ciutat flamenca amb arquitectura medieval a la riba occidental del riu Escalda (Scheide en neerlandès i Escaut en francès). Malgrat estar la ciutat a uns 60 km del mar, al seu port es fa sentir intensament l’efecte de les marees.

Fills de la ciutat són Peter Paul Rubens (1577-1640), del qual es pot visitar la Rubenshuis, i Anton van Dyck (1559-1641). A la catedral hom hi pot contemplar algunes de les pintures de Rubens. La ciutat també és coneguda pels seus famosos talladors i pulidors de diamants, al costat de la majestuosa Estació Central.

Es recordat el saqueig de la ciutat per part dels Terços espanyols l’any 1576; altres ciutats considerades rebels foren igualment saquejades.

Anvers, Antwerpen

Marea baixa i marea alta al port d’Anvers; a les 11,30 i a les 17,30

Anvers, Antwerpen

Castell de Het Steen, a tocar l’Escalda. Del segle XIII, l’edifici més antic de la ciutat; amb l’estàtua del gegant Wapper, que atemoria la població

Anveres Antwerpen

Detall de Vleeshuis, seu del gremi de carnissers. Racó en altre temps ple de sang animal

Anvers Antwerpen

Stadhuis o Ajuntament a la plaça Grote Markt

Anvers Antwerpen

Façana Stadhuis: Mare de Déu (en molts llocs, estratègicament present), escut de Felip II i mà de Silvius Bravo; Antwerpen = “hand werpen”

Anvers Antwerpen

Detall de les cases dels gremis al Grote Markt

Anvers Antwerpen

Elfde Gebod, la cerveceria dels sants, a tocar de la catedral

Anvers Antwerpen

Catedral de Nostra Senyora; en primer pla, estàtua de Rubens

Anvers Antwerpen

Detall de l’atri catedral: judici final

 

Brugge (Bruges)

Bruges, en neerlandès i oficialment Brugge, creixé com a port als marges del riu Reie, avui canalitzat. La seva època daurada fou del segle XII al XV, d’aquest passat medieval se’n conserva carrers, canals i edificacions. Fou centre internacional del mercat de teixits. Punt estratègic per l’activitat de la Hansa.

El Belfort o torre cívica, típica de moltes ciutats de Flandes, és símbol de les llibertats i drets dels ciutadans; a Brugues presideix el Grote Markt i fou construït el segle XIII. Un carrer més enllà, l’Ajuntament o Stadhuis, de finals del XIV i començaments del XV.

Bruges, com altres belles ciutats (per exemple Praga), sobrepassa el llindar de presència de turistes. Grups i més grups dificulten la possibilitat que ofereix la ciutat de viatjar en el temps i recrear mentalment l’època d’esplendor medieval de la ciutat.

Bruges Brugge

Rozenhoedkaai o Moll del Rosari, amb edificis medievals al costat del riu Dijver. Al fons, el Belfort

Bruges Brugge

Bruges. Un de tants canals

Bruges Brugge

Belfort o torre cívica, presidint el Markt de Bruges

bruges Brugge

Mercat al Grote Markt de Bruges

 

Bruges Brugge

Stadhuis

bruges Brugge

Begijnhof. Les beguines formaven una congregació laica sense vots

 

Gent (Gant)

Gant, en neerlandès i oficialment Gent, ciutat flamenca, amb gran mercat tèxtil a l’Edat Mitjana, rival de Bruges. Durant els segles XVIII i XIX, Gant esdevingué un dels pocs centres industrials de Flandes. La ciutat va ser residència dels Comtes de Flandes i fou lloc de naixement de Carles V. Carles de Gant, nét dels Reis Catòlics i de l’emperador Maximilià I Maria de Borgonya, heretà els territoris pertanyents a aquests. Durant el regnat del seu fill Felip II, a l’any 1576, Gant també sofrí el saqueig dels Terços espanyols.

Gant Gent

Graslei o Moll de les Herbes. Port medieval i cases gremials, algunes del segle XII, al costat del riu Leie

Gant Gent

Sint Niklasskerk, el Belford i al fons Baafskathedral o Catedral de sant Babó

Gant gent

Belford i Catedral

Gant gent

Al fons, Het Gravensteen, castell dels Comtes de Flandes, construït el segle XII

Anterior: Brussel·les,  Mechelen o Malines, Lovaina. De Brussel·les a Amsterdam 1/4

Següent: Middelburg i Rotterdam. De Brussel·les a Amsterdam 3/4