20 juny 2017

Middelburg

Middelburg, abans illa i actualment península de Walcheren, és la capital de la província de Zeeland, que juntament amb altres tretze províncies, com ara la veïna Zuid Holland amb capital Rotterdam, conformen els Països Baixos.

El traçat circular de la ciutat recorda el seu passat emmurallat, amb els canals de fortificació. En el centre, l’Abadía o Abdij, un dels edificis més destacats fundat el 1103.

Al segle XVI, en la Guerra dels Vuitanta anys,  fou un dels centres de resistència de Flandes contra els espanyols, essent la ciutat assetjada. Durant el Segle d’Or Neerlandés, Middelburg fou una important base de la Companyia de les Índies Orientals.

 

Escut de la Companyia de les Índies Orientals i escut de la ciutat de Middelburg, que evoca la seva constant lluita amb l’aigua: “Luctor et emergo”, “Lluito i sobrevisc”

Middelburg, canals i ponts llevadissos

Middelburg, el Lange Jan, el campanar de la Nieuwe Kerk

Detall de l’Abadia de Middelburg, un claustre tancat

Stadhuis o Ajuntament

Middelburg, dia de mercat al Groenmarkt

 

Rotterdam

Rotterdam és principalment coneguda pels seus 40 km de port, l’Europoort, un dels més grans del món. Està situat sobre el riu Nieuwe Maas o Nou Mosa, que neix de la confluència dels rius Noord i Lek, però és defluent del Rin i antic afluent del Mosa.

Rotterdam, el dic del Rotte, és una de les ciutats més modernes d’Holanda. Els bombardeigs de 1940 en destruiren bona part, cosa que portà a la rendició d’Holanda. L’estàtua De Verwoeste Stad, La ciutat destruïda, davant del Museu Marítim evoca aquest bombardeig. La reconstrucció no es portà refent les destruïdes edificacions, sinó seguint una arquitectura innovadora d’avantguarda.

Només arribar a la ciutat crida l’atenció l’Erasmusbrug, pont d’Erasme, que és un dels símbols de la ciutat. Erasme de Rotterdam, un dels seus personatges més il·lustres.

Erasmusbrug, pont d’Erasme

La Witte Huis, que sobrevisqué als bombardeig de la Segona Guerra

Willemswerf, innovador edifici d’oficines

The Red Apple de Rotterdam

Kubus-Paalwonigen

El Nou Mercat de Rotterdam

Estàtua d’Erasme de Rotterdam

De Verwoeste Stad, La ciutat destruïda

Rotterdam i l’Erasmusbrug, de nit

Navegant cap a Amsterdam, passant pel riu Lek, el Lekkanaal i el Amsterdam-Rijnkanaal. Dic i molins protegeixen les cases

Navegant cap a Amsterdam . Molí i vaques. De camí cap a Amsterdam

Resclosa en el canal cap a Amsterdam

Amsterdam-Rijnkanaal

Amsterdam-Rijnkanaal. Bandera amb problemes, una metàfora?

Anterior: Anvers, Bruges, Gant (De brussel·les a Amsterdam – 2/4)

Següent: Amsterdam i … (De Brussel·les a Amsterdam – 4/4)