7 setembre 2012 (Agost 2012)

Del mar de Galilea reneix el riu Jordà i desemboca al mar Mort; reneix perquè les seves fonts estan a la banda nord del mateix mar de Galilea. El riu segueix un sinuós recorregut cap al sud, separant països: a l’esquerra Jordània amb Transjordània i a la dreta Israel amb Cisjordània. Encara tocant al mar de Galilea, a la seva punta sud i ben a prop de Jordània, Israel i Jordània signaren un tractat de pau el 1994.

Al punt de sortida del riu Jordà del mar de Galilea, visitem un kibbuts. Els kibbuts són comunitats col·lectivistes, autosuficients i igualitàries; inicialment es centraven només en la colonització de terres ermes amb eines eficients, avui assumeixen també activitats agroindustrials. Els que es constitueixen avui s’estableixen al sud del país, en el desert del Nègueb.  El 4% de la població d’Israel viu en aquestes comunitats i hi ha kibbuts de diverses ideologies. En anteriors conflictes bèl·lics han mantingut un rellevant paper defensiu. Hom pot integrar-se en un kibbuts i sortir-ne quan convingui.

Anant cap al sud, es deixa Galilea, es passa per Samaria i s’entra a Judea. En el desert de Judea, excepte a les ribes del Jordà, es veu constantment instal·lacions d’aigua per guanyar terreny al desert. Abans d’arribar al mar Mort, es troba Bethabara, el lloc del Jordà on es suposa que Jesús fou batejat per Joan Baptista. Pel voltants, nombrosos camps encara minats d’anteriors guerres.

El mar Mort, el lloc més baix de la terra, està a 392 metres sota el nivell de la Mediterrània amb una llargària de 230 km. Amb un grau de salinitat del 26%, s’hi flota fàcilment i no hi ha cap mena de vida. Al més d’agost i a Kalia, les aigües de les seves costes eren molt calentes.

A un km de la riba occidental del mar Mort i a ple desert, Qumram (Qumeran). Les ruïnes d’un centre religiós jueu, probablement esseni, i les coves on es van trobar els reconeguts manuscrits del mar Mort o de Qumram: fragments de pergamins amb textos bíblics, que es conserven en el Museu d’Israel, a Jerusalem.

Galilea. Israel

El riu Jordà reiniciant el seu curs des del mar de Galilea

Galilea. Israel

Kibbuts Degania, al sud del mar i costat del riu Jordà

Kibbuts. Galilea. Israel

Kibbuts Degania, l’escola

Judea. Israel

Israel. Galilea

Desert de Judea i ribes del riu Jordà

Judea. Israel

Cisjordània amb camps de mines i al fons Transjordània, separades pel riu Jordà

Israel. Galilea

El riu Jordà a Bethabara, poc abans de desembocar al mar Mort

Israel Galilea

Kalia (Qalya). Quasi surant a les aigües del mar Mort

Israel Qumram

Qumram. El jaciment arqueològic i les coves

Israel Qumram

En aquestes coves de Qumram es van trobar els manuscrits i altres objectes

Israel Qumram

Des de Qumram, el mar Mort i Jordània. Pel mig del mar, la frontera

Israel Judea

El monestir de sant Jordi al desert de Judea

Israel Judea

Desert de Judea. Un burro beduí a ple sol

Israel Judea

Desert de Judea

Israel jerusalem

Jerusalem des del mirador del Mont Scopus

Israel: Galilea – 1/5 <–  –> Israel: Jerusalem –  3/5