19 febrer 2010

El greu que em sap que qui ho ha decidit no sigui assenyat com Descartes!

Descartes va escriure dirigit al gran públic i no només pels iniciats el Discurs del mètode, un llibre on presenta, a grans trets, el bàsic del seu pensament; un llibre que per facilitar la seva divulgació va escriure en francès i no en llatí. El títol complet del llibre: Discours de la méthode pour bien conduire sa raison et chercer la verité dans les sciences, 1637.

Però és aquesta la lectura filosòfica que s’ha proposat pels nostres alumnes de 2n de Batxillerat en l’assignatura obligatòria Història de la Filosofia? Doncs, no! Qui ho ha decidit ha desconsiderat, ben desgraciadament des del meu punt de vista, aquest excel·lent llibre introductori i ha seleccionat una lectura adequada per alumnes ja iniciats, les Meditacions metafísiques. Títol complet:  Meditationes de prima philosophia in quibus Dei existentia et animae humanae a corpore distinctio demonstrantur, 1642, la primera edició.

Amb el Discurs és força més viable engrescar bona part dels nostres alumnes en la lectura i estudi directa d’obres filosòfiques; amb les Meditacions considero que s’aconsegueix més l’efecte contrari. Com no m’ha de saber greu!