3 de febrer de 2020

Acabo el llibre La vida aèria (Proa, Barcelona, 2019) de Ferran Sáez Mateu; he trobat una referència a una breu peça musical, per mi desconeguda, que m’ha captivat i despertat el meu interès: l’Epitafi de Seikilos. Cito textualment el que escriu l’autor:

“La peça musical més antiga i que es conserva sencera és l’anomenat Epitafi de Seikilos, i data probablement del segle II o I abans de l’era cristiana. Per a qualsevol persona amb una mínima sensibilitat musical, genera una barreja d’emoció i de desconcert. És difícil determinat la intenció expressiva d’una música l’estructura harmònica de la qual ja no té gairebé res a veure amb la nostra. …” (pàg 330)

“L’Epitafi de Seikilos, tanmateix, ens ha arribat complet. En coneixem la lletra i la música. Sabem com comença i com acaba. Fins i tot tenim noticia de quina era la seva intenció: realitzar un homenatge sonor a una dona que es deia Euterpe, com la deessa grega de la música. Aquesta música la toco sovint. Es basa en una escala pentatònica i pot ser interpretada convincentment amb qualsevol instrument de corda polsada o de vent. (…) Com sona millor, però, és amb una arpa petita, …” (pàg. 331)

Ferran Sáez Mateu exerceix de professor a la Universitat Ramon Llull, ha publicat varis assaigs i toca diversos instruments, fins i tot ha escrit alguna composició. Sap de què va el tema. Tot plegat m’ha portat a cercar més sobre aquesta antiga peça musical i, principalment, gaudir-la.

La composició musical forma part d’una inscripció esculpida en una columna d’uns 60 cm. d’alçada, del segle -II o -I. Fou trobada el 1883 a uns trenta km. de la ciutat turca d’Efes, quan s’obria camí per una via de ferrocarril. Inicialment se’n féu càrrec l’arqueòleg escocès William Mitchell Ramsay; actualment, després de moltes vicissitud, es troba a Copenhaguen, al Museu Nacional de Dinamarca.

La traducció al català del text grec cantat podria ser:

“Mentre visquis, brilla,
no t’afligeixis en excés,
doncs la vida és curta
i el temps (kronos) exigeix tribut.

Epitafi de Seikilos
https://www.youtube.com/watch?v=6-2IR4mpf7U&feature=youtu.be