14 febrer 2014

L’urinari de Marcel Duchamp és una obra d’art? Sí, però d’una manera diferent de com ho són altres obres. Així començà la seva quarta conferència del cicle “Gozar del arte”, titulada “El urinario de Marcel Duchamp: el objeto encontrado y el arte del proceso”, la catedràtica d’Història de l’Art de la Universitat Complutense de Madrid, professora Estrella de Diego. La sessió tingué lloc a CaixaFòrum de Girona, el dia 13 de febrer de 2014.

Duchamp
És una obra d’art si la considerem no com un producte tancat i acabat com és costum, sinó com un procés de desplaçament de significat i si, en segon lloc, la nostra actitud no és la de típica contemplació, sinó d’anàlisi. Així, Marcel Duchamp (1887-1968), treu l’objecte del seu context, alterant funció i finalitat. L’urinari de Duchamp, de 1917 i signat amb el nom d’un heroi de còmic, posa en tela de judici els criteris estàndards d’art; realitza el revolucionari gest de rescatar un objecte (un objecte, un ready-made,  tret del món industrial, fet en sèrie) i, per voluntat de l’artista, convertir-lo en art. Avançat el segle XX, altres artistes agafaran objectes comuns i seriats i, amb un gest provocatiu o no, adquiriran categoria artística. Fins i tot la publicitat transformarà un objecte (una ampolleta de perfum) en un objecte artístic.

L’urinari de Marcel Duchamp pot agradar o no, aquesta no és l’actitud que li correspon; però no es pot dir que sigui una obra intranscendent.

[Personal. Amb Duchamp la bellesa i el sentiment comencen a perdre protagonisme en el món de l’art, esdevenint aquest més cerebral, abstracte i intel·lectual.]