9 març 2012

Una escapada a València gràcies a l’empenta d’uns molt apreciats amics. El que hem vist ha superat les expectatives.

En un sector de l’espai alliberat amb el desviament del curs del riu Turia, és a dir, en l’antic llit del riu, s’hi ha aixecat construccions, dissenyades per l’arquitecte valencià Santiago Calatrava, que han esdevingut emblemàtiques. El Palau de les Arts, simulant un casc i amb quatre grans sales per música. L’Hemisfèric, en forma d’ull i destinat a projeccions en gran format; després. El Museu de les Ciències, amb una estructura interior que evoca el costellam d’una balena. I paral·lel a ambdós, l’Umbracle: sota uns gaudinians arcs blancs, palmeres i tarongers. L’esvelt pont en forma d’arpa i una construcció de color blau, l’Àgora, de funció encara incerta. I més cap al mar, un conjunt d’edificis, dissenyats per l’arquitecte Fèlix Candela, formen l’Oceanogràfic, espai que amb passadissos subaquàtics permet veure tota mena d’animals marins.

Però l’edifici de la ciutat de València que més m’ha encantat ha estat la Llotja de la Seda, una construcció gòtica de finals del segle XV i començaments del XVI, obra de l’arquitecte gironí Pere Compte. El Saló de Contractacions, amb unes columnes i uns arcs que simulen un bosc de palmeres (marrons i verds, respectivament, en el seu moment d’esplendor).

La Catedral, amb el Miguelete o torre del campanar, presideix la Plaça de la Reina. Tocant amb l’absis i ja a la plaça de la Verge, la Real Basílica de la Verge dels Desemparats on hi ha una constant mostra de la devoció de moltes persones.

No s’ha de deixar de visitar el Mercat Central, tant per la bellesa noucentista de la construcció com per l’ambient i la diversitat de productes molt ordenadament presentats. I la paella valenciana és molt bona, però la tradicional és amb pollastre, conill, garrafó (mongetes blanques i grans), mongetes verdes i altres verdures; res de marisc! I parlant d’arròs, és obligada una visita al Parc Natural de l’Albufera.

València, detall de la cara posterior del Palau de les Arts; en l’antic llit del riu Turia

Museu de les Ciències, vista exterior des del pont

Museu de les Ciències, costellam

L’Hemisfèric i el Palau de les Arts

L’Umbracle, amb palmeres i tarongers

Conjunt Ciutats de les Arts i les Ciències: l’Àgora, el Pont, el Museu de les Ciències, l’Hemisferi i el Palau Arts al fons

Llotja de la Seda. Edifici gòtic civil de finals del XV

Les palmeres de la Llotja de la seda

La Catedral de València, amb El Miguete presidint la Plaça de la Reina