30 setembre 2014

5. Manhattan

Manhattan és una illa d’uns 20 Km de llargada per 4 d’amplada, en direcció NE-SW. El nom de Manhattan prové dels indis nadius i significa illa dels turons. Uns turons de roca volcànica de gran duresa, cosa que ha facilitat l’edificació d’uns bons fonaments pels atrevits gratacels.

Ben aviat es capten a Manhattan impactants contrasts. En una mateixa mirada pots abastar un elegant edifici i un altre ben al contrari. No només contrast entre un calorós espai exterior i un espai interior artificial i exageradament fred, sinó contrast entre la desmesurada riquesa o opulència que es manifesta en la Fifht Avenue i la dura pobresa dels “homeless” que s’anuncien com a tals just allà mateix. Contrast entre la simpatia, afabilitat i bones maneres en què hom se sent tractat en un restaurant, hotel o botiga i la indiferència o individual lluita per la vida que es viu pels carrers; un caixer de supermercat preguntarà formalment a cada client “How are you?”, però no sé si té cap sentit respondre-li o preguntar tu mateix “And you?”.

Per les Avenues i Streets de Manhattan la ment viu una estimulació constant, a vegades desmesurada i que demana temps pair-la. Però molt sortosament hom pot endinsar-se en el cor del Central Park i recobrar la calma.

New York

Central Park, la roca volcànica dels turons de Manhattan

New York

Fifth Avenue/Est 59th Street, pregària i limusina

New York

Gran Central Terminal, confluència xarxa ferroviària

New York

Gran Central Terminal, dues icones destacant

New Yoek

Manifestació per la 42/6th Ave, pro medi ambient

New York

Fent llargues cues per comprar el nou iPhone 6

Chinatown

New York

Chinatown, preparant la parada

.

6. Els cinc districtes o comtats de New York City

New York City està format pels cinc ben diferenciats districtes: Manhattan, Staten Island, Bronx, Queens i Brooklyn. Harlem no és un districte sinó la part més al nord de Manhattan. Assistir un diumenge al matí a una de les funcions religioses evangelistes de Harlem, escoltant Gospel, és una de les vivències més memorables de que hom pot gaudir de la ciutat

Fa anys el Bronx era la zona de New York més conflictiva i perillosa; avui en cap dels barris de la ciutat sembla arriscat passejar-s’hi. Del Bronx a Queens és realment com canviar de món. Ni els gratecels de Manhattan, ni els vells edificis de tres a cinc pisos del Bronx, sinó luxoses mansions en carrers que semblen privats. I a Brooklyn mateix, també gran diversitat, destacant el barri on immigrants jueus europeus s’hi van establir, pels llavors baixos preus, des de la Segona Guerra Mundial.

New York

Brooklin Bridge, pont de 1883 cap al districte d’aquest nom

New York

Des de Brooklin Bridge, l’Empire State Building

New York

Des de New Jersey, el Hudson River

 

New York

Yankee Stadium, al Bronx

New York

En una estació de policia al Bronx

New Yoek

Bronx, oficina del senador

New York

Queens, encara ara moltes cases amb un 90% de fusta

 

New York

Barri de jueus ortodoxes a Brooklin

Anterior: Flaixos de New York 2/3

Següent: Niagara Falls, des de New York