Acabant-se els ruixats, apareix l’arc de sant Martí (tradició cristiana) o l’arc Iris (paganisme). A l’esquerra de la foto, Palamós.

Fotografia portada: ISO 2500; velocitat d’obturació 1/100; diafragma F4; distancia focal 18 mm.

 

La deessa Iris, filla de Taumant (fill de Pontos i Gea) i Electra (filla de l’Oceà), en la mitologia grega era la missatgera dels déus, com l’Hermes grec o Mercuri romà. Simbolitza la unió entre la Terra i el Cel, entre els déus i els homes. Se la representa amb ales i coberta amb un vel mol tènue que, quan li donava la llum del sol, emana els colors de l’espectre.

El fenomen meteorològic que apareix quan coincideixen la llum del sol i la pluja rebia, des de l’edat Mitjana el nom d’arc de Sant Martí.

En honor al déu de la guerra Mart, un oficial de l’exèrcit romà posà al seu fill el nom de Martinus, diminutiu de Mart (segle IV). Martí ingressà a l’exèrcit, posteriorment, convertit al cristianisme esdevingué bisbe de Tours i sant molt popular. A Catalunya el seu culte va ser introduït durant la conquesta franca. Va ser precisament durant aquesta època quan s’adoptà l’expressió arc de Sant Martí.

Tornar