.

En la nostra vertical sobresurt, principalment durant mesos els mesos d’estiu, el Triangle d’Estiu, els tres vèrtexs del qual són:

Deneb, en el vèrtex de l’est i a la constel·lació del Cigne (Cygnus) o Creu del Nord;

Vega, el de l’est i a la constel·lació de Lira (Lyr) i

Altair, en el vèrtex sud i a la constel·lació Àguila (Aquila).

Si bé les veiem totes en un pla, varia molt la profunditat de les seves distàncies. També varia molt, aparentment depenent d’aquesta, la seva lluminositat.

De Stellarium

L’estrella Deneb o Alfa Cigni és, amb molt, la més llunyana, a uns 1.425 anys llum; el seu diàmetre és 114 vegades més gran que el del Sol (1.392.000 km); el seu nom prové d’un mot àrab que significa cua, cua del cigne.

La constel·lació del Cigne, segons una tradició mítica, representa Orfeu, que després de morir a mans de les nimfes, es transformà en cigne, al costat de la seva lira. Segons una altra, representa Zeus transformat en cigne per a seduir a Leda; d’aquesta relació en naixé Helena de Troia.

Vega o Alfa Lirae és troba a 25 anys llum; el seu diàmetre és 2,7 vegades el del Sol; el seu nom prové de l’àrab i significa caient, aterrant.

La constel·lació de Lira representa -diu el mite- l’instrument que amb el seu so Orfeu enamorà a Eurídice; amb la mort d’aquest, l’instrument s’enlairà.

Altair o Alfa Aquilae , a 16,6 anys llum; el seu nom també prové de l’àrab i significa àguila voladora.

La constel·lació d’Àguila representa a l’animal que els déus van enviar per a castigar al tità Prometeu per haver lliurat als humans. L’àguila devorava el seu fetge que, a la vegada, s’anava reproduint.

L’eix de la constel·lació de Cigne coincideix de ple amb l’eix de la Via Làctia, com també hi coincideix l’eix de la constel·lació de l’Àguila.

Tancar