Dones compositores

/Dones compositores
Dones compositores 2020-01-29T15:57:29+00:00

Dia 4 de maig de 2019, Biblioteca Carles Rahola de Girona,  11a sessió del cicle Aula Oberta d’Audició Musical, a càrrec del professor Rafael Esteve Alemany.

Dones compositores al llarg de la història


Quan es parla de dones compositores es sol citar només les tres més conegudes, Fanny Mendelssohn (1805-1847), Clara Schumann (1819-1896) i Alma Mahler (1879-1964), però la llista és més  llarga i s’inicia a l’Edat Mitjana. Comencem amb l’alemanya Hildegard von Bingen. De la música anterior no en saben gaire res, només conjectures El cant gregorià unifica estils litúrgics i s’inicia una notació amb quatre línies. De les següents compositores es parla i s’escolten fragments en la sessió.

Hildegard von Bingen (1098-1179). Abadessa benedictina, escriptora, poeta mística, compositora, metgessa; és la primera persona al món de qui es conserva música escrita. La seva música sona a gregorià; monòdic, no polifònic, tots canten la mateixa línia. Sovint fa referència a visions, amb imatges plenes d’ulls i rajos lluminosos.

Escoltem el seu cant: Caritas abundat:
https://www.youtube.com/watch?v=Vv3CDYpkrSw


Beatriu de Dia (s. XII-XIII), dins el grup de dones trobadores. Cants sobre l’amor; amor i desamor. La seva música: una melodia amb acompanyament instrumental. Escolten A chantar

Bianca Maria Meda (s. XVII), forma part de les monges llombardes de finals del Renaixement. La seva obra ja és polifònica, amb presència de baix continu. D’ella és: Ardete celestes flammae.

Francesca Caccini (1587-c.1640), compositora música profana, no religiosa, a més d’intèrpret d’òpera. D’ella és la primera òpera feta per una dona. Amb el baix continu, ben característic de l’època barroca. Seva és La liberazione di Ruggiero dall’isola d’Alcina.

Elisabeth-Claude Jacquet de la Guerre (1666-1729), dins l’època barroca, és de l’època de Purcell. Escriu Sonata 3n Si b major per a 2 violins, violoncel i baix continu, també Céphale et Procris, una obertura.

Marianne von Martinez (1744-1812), nascuda a Viena evoca Hydn i Mozart. Compon Ouverture en Do major.

Maria Theresia von Paradis (1759-1824), ja dins el classicisme. Es cita unes danses sicilianes: Sicilienne.

Fanny Mendelssohn-Hensel (1805-1847), ja en ple romanticisme; germana de Fèlix Mendelssohn. Fou compositora i intèrpret a la vegada. Es citen Trio en Re menor, op 11, Andante soave i el Lied Dämmrung.

Clara Schumann (1819-1896), muller de Robert Schumann; compositora i intèrpret. Als 16 anys escriu el Concert per a piano en La menor. Posteriorment Trio per a violí, violoncel i piano en Sol menor. A més de la música de càmera, cultivà també el Lied.

Alma Mahler-Werfel (1879-1964), muller de Gustav Mahler; tota la seva obra, uns quants Lieder, és anterior al seu matrimoni, que acabà ben conflictivament. Els seus Lieder expressen un ambient ben romàntic i de joventut, així Die stille Stadt.

Cécile Chaminade (1857-1944), ja en el segle XX, escriu Concertino per a flauta i orquestra.

Lili Boulanger (1893-1918), primera dona que com a compositora rebé el Premi Roma atorgat per part de l’estat francès. El seu Vielle prière bouddhique, musicalitza una vella pregària budista, cant repetitiu com un mantra.

Lili Boulanger: Veille Priére Bouddhique
https://www.youtube.com/watch?v=xF9SltYJAT8&t=211s

Vielle prière bouddhique

Que toute chose qui respire
–que toutes les créatures et partout,
tous les esprits et tous ceux qui sont nés,
que toutes les femmes, que tous les hommes,
les Aryens et les non-Aryens,
tous les dieux et tous les humans
et ceux que sont déchus,
en Orient et en Occident, au Nord et au Sud,
que tous les êtres qui existent—
sans ennemis, sans obstacles, surmontant la doleur
et atteignant le bonheur, poise se mouvour librement,
chacun dans la voie que lui est destinée.

Kaija Saariaho (1952), una de les compositores més prestigioses avui. Un llenguatge musical més aviat radical i trencador, així Pètals.