Fauré, Messe de Requiem

/Fauré, Messe de Requiem
Fauré, Messe de Requiem 2020-01-29T16:20:17+00:00

Dia 1 de juny de 2019, 13 i darrera sessió del cicle Aula Oberta d’Audició Musical, impartit pel professor Rafael Esteve Alemany, a la Biblioteca Carles Rahola de Girona.

Gabriel FAURÉ  ( 1845-1924)
Messe de Requiem, op. 48


Els rèquiems solen ser peces musicals impactants, potser per estar arrelats a preguntes eternes i en totes les cultures. Encara avui diferents compositors  musicalitzen Rèquiems, amb referències al Requiem gregorià. El de Gabriel Fauré impacta per la seva calma i serenitat, sense moments explosius com en altres creacions.

Fauré, compositor occità,, interpretà molts rèquiems d’altres a l’església de La Madeleine de Paris. El seu el composà per fragments al llarg d’uns quinze anys; moment important fou el 1888, posteriorment, el 1893, el completà amb una plantilla instrumental molt reduïda, per exemple, només un violí. El 1900 i a instàncies diverses, féu la versió polifònica. Així doncs, disposem de dues versions, la de cambra i la polifònica.

La seva versió elimina parts de la versió standard del Requiem, per exemple la Sequentia o Dies Irae. Remarcables són les dues unitats finals: Libera me i In Paradisum.

Moments del Requiem de Fauré:

Introit et Kyrie
Offertoire (O Domine)
Sanctus
Pie Jesu
Agnus Dei (+ Communio)
Libera me
In Paradisum

Versió escoltada, la polifònica de 1900:
Requiem de Fauré – Ensemble Orchestral de Paris – Choeur Accentus
https://www.youtube.com/watch?v=PnQl18sVyig