Mendelssohn, Fanny. Trio en re menor

/Mendelssohn, Fanny. Trio en re menor
Mendelssohn, Fanny. Trio en re menor 2020-02-28T18:33:52+00:00
22 de febrer de 2020

Cinquena sessió de l’Aula Oberta d’Audició Musical de la temporada 2019-2020,  XXI edició,  a càrrec Rafael Esteva Alemany.  Dia: 22 de febrer de 2020; lloc: Biblioteca Carles Rahola de Girona.

Fanny MENDELSSOHN (1805-1847)
Trio en re menor, Opus 11


El pare de Fanny Mendelssohn, el banquer berlinès Abraham Mendelssohn,  solia afirmar: Abans era el fill d’un famós pare; ara, soc el pare d’un famós fill”. Certament, el pare d’Abraham era el filòsof jueualemany Moses Mendelssohn, figura important de la Il·lustració jueva. I el fill famós d’Abraham no era Fanny, sinó Felix Mendelssohn. Fanny gaudí, igual que el seu germà, d’una acurada educació musical, però la seva condició femenina dificultà el reconeixement de les seves dots musicals. Algunes de les seves peces musicals publicades, en va composar prop de cinc-centes, anaven signades amb el nom de F. Mendelssohn, com si fossin del seu germà.

Es diu que el seu germà Felix visità la reina Victòria d’Anglaterra i interpretà Italien, la cançó preferida d’ella. Quan Felix confessà que la cançó no era seva sinó de Fanny, la reina respongué que en volia una d’ell. La germana no era reconeguda.

El seu pare, d’origen jueu, es convertí al protestantisme el 1816, moment d’un agut antisemitisme a Alemanya. La família materna, també molt culta, era coneixedora de la música de Johann Sebastian Bach, quan aquesta era força marginada; la filla tenia dits d’or per tocar-ne les fuges.  Fanny es casà el 1829 amb Wilhelm Hensel, per això és també coneguda com a Fanny Hensel o Fanny Hensel-Mendelssohn. També es reconeguda com Fanny Mendelssohn-Bartholdy, cognom matern que adquirí la família al passar al protestantisme.

Un llarg viatge a Itàlia, com si fos un viatge iniciàtic, la transformà. A Roma connectà amb personatges, principalment amb Charles Gounod, que a la Villa Medici gaudien del Prix de Rome que concedia França; en aquestes trobades es produí una influència mútua. De retorn a Berlín, augmentà la seva activitat musical.

L’any 1847, any de la seva mort, composà el Trio en re menor, piano, volí i violoncel,  i fou dedicat a la seva germana Rebecka; no fou publicat fins el 1850. Música de càmera, romàntica, abstracte; amb quatre moviments.

Els quatre moviments són:

I. Allegro molto vivace
II. Andante expressivo
III. Lied. Allegretto
IV. Finale. Allegro moderato

El 1r moviment, en forma de sonata. El 2n té una estructura ternària, adoptant la forma de Lieder ohne Worte, “cançó sense paraules”, ben típic de les seves peces. El 3r moviment el formen variacions sobre un tema de l’Oratori Elias del seu germà. El 4t moviment, una combinació de rondó i sonata. Al final d’aquest moviment incorpora idees del 1r unificant o enllaçant moviments, tret típic del romanticisme.

Versió completa:
https://www.youtube.com/watch?v=DDPKAbLi-6E
Ars Amata Zürich, Klaviertrio Fanny Hensel-Mendelssohn
I. Allegro molto vivace (0:0)  II. Andante expressivo (10:55) III. Lied. Allegretto (17:10) IV. Finale. Allegro moderato (17:10)

Només 1r moviment
https://www.youtube.com/watch?v=gidtwUZ8E_s  / 12 minuts

Només 2n moviment:
https://www.youtube.com/watch?v=R7ljcd4utn0  / 6:31 minuts