12 setembre 2012 (Agost 2012)

Persones de les tres religions monoteistes poblen carrers, cases i espais religiosos de Jerusalem. Jueus amb vestit i barret negre ortodoxa i jueus només amb la kipà; cristians catòlics, ortodoxes, armenis i coptes; musulmans amb gel·labes o sense. Seguir els cants o pregàries de persones d’aquestes diferents creences esdevé una commovedora vivència

La ciutat antiga de Jerusalem, tota ella completament emmurallada, integra un barri musulmà, a la part nord i s’hi pot entrar per la porta de Damasc; també la Via Dolorosa i l’Esplanada de les Mesquites es troben en aquest sector. Integra un barri cristià, a la part oest, amb la emblemàtica Basílica del Sant Sepulcre. Un barri armeni, més cap al sud, amb la fortalesa Ciutadella i Torre de David. I un barri jueu en el que destaca la plaça del Mur Occidental o de les Lamentacions.

Aquesta antiga ciutat custodia les tres pedres símbols de les tres religions monoteistes: el Mur occidental o de les Lamentacions per als jueus, la llosa del sepulcre de Jesús per als cristians i la pedra de Mahoma per als musulmans.

Llocs també emblemàtics pel cristianisme es troben fora muralla. Així la Muntanya de les Oliveres i el Mont Sió, ocupant respectivament l’est i el sud de la ciutat antiga. Òbviament, la Jerusalem moderna s’ha estès moltíssim, especialment al nord-oest de la ciutat antiga. La muralla d’aquesta ciutat, tantes vegades ocupada, ha anat canviant de traçat; així el Gòlgota (= calavera), que en temps de Jesús es trobava fora muralla, avui es troba dins, a l’església del Sant Sepulcre.

Anant cap a la muntanya de les Oliveres, fora muralla i a sol ixent, trobem la mesquita octogonal de l’Ascensió, venerada per musulmans i cristians: a l’interior, la darrera empremta de Jesús a la terra. També l’església del Pater Noster construïda damunt la cova on es suposa que Jesús ensenyà el Pater Noster, pregària que es mostra en arameu i en altres nobles llengües com ara en català. És típica la fotografia de Jerusalem des de l’interior de l’església Dominus Flevit, que commemora el plor de Jesús sobre la ciutat just abans del seu empresonament. La muntanya ofereix extraordinàries  panoràmiques. En l’Hort de Getsemaní (=premsa d’oli) s’hi conserven oliveres amb soques bimil·lenàries, i en aquest hort, la Basílica de l’Agonia o de Getsemaní, on unes pedres recorden el lloc on Jesús pregà al Pare abans de la Passió. Baixant, superant forts desnivells, al peu de la muntanya de les Oliveres i deixant a l’esquerra cementiris jueus, arribem a l’església de la Tomba de Maria: una llarga escala de l’època croada ens permet baixar al seu interior on sacerdots armenis canten les seves pregàries.

En el barri musulmà de la ciutat antiga destaca a l’esplanada de les mesquites. Força controls dificulten l’accés; entrar dins a la mesquita de la Roca, a la mesquita El-Aqsa o a la de la Cadena, només és permès als musulmans. La Via Dolorosa travessa aquest barri d’est a oest; aquest camí de la Creu acaba a la Basílica del Sant Sepulcre, ja en el barri cristià. A l’angle nord-oest de l’esplanada es troba la Torre Antònia; en temps bíblics, aquesta era l’esplanada del Temple (Temple jueu que els romans van enderrocar l’any 70) i a la Torre s’hi allotjava la força militar romana que controlava els moviments del poble jueu en moments delicats com ara la Pasqua; en les lloses s’hi troben jocs d’entreteniment dels soldats.

El Mur de les Lamentacions o Mur Occidental és el que resta de l’antic Temple jueu; els blocs blancs de pedra del Mur formen part de l’estructura de contenció de l’esplanada. És la part més emblemàtica i impactant del barri jueu, ben proper al barri musulmà. Visitem el Mur de nit on sentim cant de jueus ortodoxes; de tarda, on militars fan una celebració; i de matí, dia que molts nens celebren el seu Bar Mitzvà.

En el barri cristià es troba el lloc més venerable i fita final d’una peregrinació a Terra Santa: la Basílica del Sant Sepulcre damunt del que fou el Gòlgota o Calvari, amb el punt on fou clavada la creu, la pedra de la unció i el sepulcre excavat a la pedra calcària.

Fora muralla i a tocar del barri armeni, just al Mont Sió, es troba la Basílica de la Dormició de Maria, lloc on segons la tradició morí Maria. Ben a prop la tomba del Rei David, molt venerada pels jueus; el Cenacle o sala del Sant Sopar, construcció dels croats commemorant el lloc on Jesús celebrà la Pasqua i l’església de sant Pere in Gallicantu on es rememora les negacions de Pere abans de cantar el gall.

El Museu de l’Holocaust, Yad Vashem (=Un monument i un nom), evoca, a partir de testimonis i objectes personals, dels sofriments de les víctimes.

Israel Jerusalem

Jerusalem. Menorà davant del Knesset (Parlament)

Israel Jerusalem

Jerusalem. Porta de Damasc a l’entrada del barri musulmà

Israel Jerusalem

Jerusalem. El Mur Occidental o de les Lamentacions: cants religiosos nocturns

Israel Jerusalem

Jerusalem: fora muralla. Mesquita de l’Ascensió: aquí la darrera empremta de Jesús. Un raig de llum

Israel Jerusalem

Jerusalem: fora muralla. Església del Pater Noster: el Pare Nostre en arameu (la llengua de Jesús) i hebreu; també en català

Israel Jerusalem

Jerusalem. Des de la Muntanya de les Oliveres: cementiri jueu, muralla i esplanada de les mesquites

Israel jerusalem

Jerusalem: fora muralla. Des de l’església Dominus Flevit, mesquita de la Roca

Israel Jerusalem

Jerusalem. Torre de David, una fortalesa dins les muralles al barri armeni

Israel Jerusalem

Jerusalem. Esplanada de les mesquites: mesquita d’ El-Aqsa

Israel Jerusalem

Jerusalem. Esplanada de les mesquites: mesquita de la Roca

Israel Jerusalem

Jerusalem. Detall mesquita de la Roca

Israel Jerusalem

Jerusalem. Esplanada de les mesquites

Israel Jerusalem

Jerusalem. Carrer barri musulmà

Israel Jerusalem

Jerusalem. Carrer barri musulmà

Israel jerusalem

Jerusalem. Mur Occidental; sector homes i sector dones

Israel Jerusalem

Jerusalem. Mur Occidental o de les Lamentacions i esplanada de les mesquites amb El-Aqsa

Israel Jerusalem

Jerusalem. Portant la Torà el dia Bar Mitzvà, al Mur

Israel Jerusalem

Jerusalem. Carrer barri jueu

Israel Jerusalem

Jerusalem. Església Dormició de Maria

Israel Jerusalem

Jerusalem. Entrada a Basílica del Sant Sepulcre

Israel Jerusalem

Jerusalem. Basílica del Sant Sepulcre: el Sepulcre

Israel jerusalem

Jerusalem: primer pla, sinagoga; segon, mesquita; al fons església

Israel Jerusalem

Jerusalem. Museu de l’Holocaust

Israel: del mar de Galilea al mar Mort – 2/5 <–  –> Israel: Betlem i Masada – 4/5