21 gener 2011 (Desembre 2010)

Xocant, pels contrasts, és el primer contacte amb Kuala Lumpur. Per una banda, les Torres Petronas i altres gratacels; per altra, els edificis d’estil àrab i l’arquitectura colonial de la Plaça Merdeka; i també, ben a prop, un barri vell, amb molta gent, autobusos pleníssims, carrers bruts amb voreres aixecades, gent asseguda al terra mirant, sensació general de caos. Tres mons ben diferenciats. Ara bé, el primer món, el modern, ordenat i desenvolupat, es va estenent des del centre com una taca d’oli; un guia ens ha assegurat que al 2020 tot Malàisia serà ja un país ben desenvolupat. Aquesta és la confiança en el desenvolupament i en el progrés que hem observat.

Kuala vol dir “confluència de rius”; Lumpur, “aiguamolls, lloc fangós”. Així, uns primers habitants es van establir en la confluència de dos rius, lloc on avui es troba Masjid Jamek, la mesquita del Divendres. Segles abans de Kuala Lumpur, la històrica ciutat de Melaka o Malaca fou el centre polític i seu dels colonitzadors portuguesos; colonitzadors que posteriorment seran expulsats per holandesos i, en el segle XVIII, aquests seran expulsats per britànics. D’aquests darrers, els millors records.

Malàisia és una federació de nou sultanats o estats constituïda el 1963. Els nou es van tornant sultans,  per ordre alfabètic, en l’exercici durant cinc anys de reis de la Federació. La major part (60%) de la població és musulmana, però hi conviuen budistes, cristians, hindús, de religió tradicional xinesa, … Ara bé, igual que Singapur, la febre consumista s’ha contagiat a la població, com si fossin uns “nous rics”; els centres comercials com ara el Pavillon o tot el Triangle Daurat ho mostren.

S’ha de ser matiner si es vols pujar a les Petronas Twin Towers; només es permet fer-ho a un nombre reduït de visitants. Cada torra és de 88 pisos i arriba a 452 metres. Abans de pujar al pis on hi ha el pont, el pis 41, et conviden a veure un documental sobre el procés de construcció i els principis islàmics d’unitat i harmonia presents en la forma d’estrelles de vuit puntes de les plantes de les torres; en el documental, aquí també, es fa referència a la “philosophy” de la companyia petroliera Petronas.

A la Plaça Merdeka (Independència), amb un rerefons de gratacels, destaca l’emblemàtic edifici del Sultà Abdul Samad, de 1897 i d’estil àrab.

A uns 13 km al nord de la ciutat, les Coves de Batu, formant un temple hindú dedicat al déu Murugan. Una estàtua seva de 43 metres dóna la benvinguda; i després de pujar 272 esglaons s’accedeix a la cova principal on els micos macacos t’esperen; pujant més esglaons, s’accedeix a una altra cova més a l’interior de la muntanya, amb estàtues del déu Rama.

A uns cent km al sud de KL es troba la vella Melaka, plena d’història, de color, de vida i de turistes. Pel camí, immenses i ordenades plantacions de palmeres; Malàisia exporta grans quantitats d’oli de palma. Testimoni la presència de portuguesos és la Porta de Santiago, únic vestigi de la fortalesa A’Famosa; testimoni dels holandesos, la Stadthuys o Plaça Holandesa, amb edificis colonials pintats de vermell, destaca la varietat de rickshaw, adornats amb flors i ben actius. A Singapur i altres llocs hem vist aquestes bicitaxis, però sempre inactives, només com un testimoni del passat. A Malacca es conserva el temple xinés més antic de Malàisia, el Cheng Hoon Teng.

Malâisia

Kuala Lumpur. Petronas Twin Towers

Malàisia

Petronas, 452 metres

Malàisia

Kuala Lumpur. Edifici Sultà Abdul Samad

Malàisia

Kuala Lumpur. Masjid Jamek, mesquita del Divendres

malàisia

Kuala Lumpur. L’antic temple Sze Ya; taoista

Malàisia

Kuala Lumpur. Temple hindú dedicat al déu Murugan

Malàisia

Kuala Lumpur. Centre comercial Petronas

 

Malàisia

Melaka. Stadthuys o Plaça Holandesa

Malàisia

Melaka. Fortalesa portuguesa A’Famosa

Malàisia

Melaka. Detall temple xinès Cheng Hoon Teng

Anterior: Phuket. Tailàndia

Següent: Bali. Indonèsia