15 abril 2014

A què es deu la mobilitat temporal de la Setmana Santa i de la Pasqua? Per a qui no ho sap, sovint és una sorpresa assabentar-se que és la Lluna el que determina la data de la Pasqua, la festivitat religiosa a partir de la qual s’ajusten totes les altres festivitats religioses mòbils.

La Pasqua, diada originàriament jueva, es celebra el primer diumenge després de la primera lluna plena de primavera. Conseqüentment, aquesta celebració pot oscil•lar un mes lunar.

Si apliquem aquesta pauta al present any 2014, constatem que:
– L’inici de la primavera o equinocci de primavera, moment en que el Sol surt just sobre el punt de l’est cardinal, que en el zodíac és el moment en que el Sol passa pel primer punt del signe d’Àries, va ser el dia 20, moment que oscil•la entre el 20 i el 21 de març.
– Avui, 15 d’abril, dia d’introducció al blog del present post, és el dia de la primera lluna plena de primavera.
– Conseqüentment, el diumenge vinent, dia 20 d’abril, es celebrarà la Pasqua.

Equinocci de primavera

Equinocci de primavera

 

I què s’esdevingué per exemple l’any 2008? Doncs que l’equinocci de primavera fou el dia 20 de març, la primera lluna plena el dia 21 i, conseqüentment, el diumenge següent, dia 23 de març es celebrà la Pasqua. I una altra situació extrema és la que s’esdevingué l’any 2011. L’inici de primavera fou també el dia 20 de març, i un dia abans, el 19, hi hagué lluna plena, que computà com lluna plena d’hivern; la primera lluna plena de primavera no es produí fins un mes lunar més tard, el dia 18 d’abril; conseqüentment, el diumenge següent, dia 24 d’abril, es celebrà la Pasqua.

El mes lunar, entre lluna nova i lluna nova, amb les seves quatre fases, té una durada mitjana de 29,53 dies. Durada que està a la base dels nostres mesos. Recordem que la nostra paraula “mes” prové, passant pel llatí, del grec “mene”, que significa “lluna”; i el mot anglès “month” prové de “moon”, com l’alemany “Monat” prové de “Mond”. Inicialment, el calendari d’Occident es basava en la Lluna, però les 12 llunes (12 x 29,5 = 354 dies) no coincidien amb l’any, problema que portà a basar la mesura del temps no en el recorregut mensual de la Lluna, sinó en el recorregut de la Terra al voltant del Sol.

Ara bé, hi ha un desfasament entre el mes lunar amb les seves quatre fases i el temps que tarda la Lluna per recórrer l’eclíptica, és a dir, per donar una volta completa a través del zodíac, que és de terme mitjà d’uns 27 dies i un terç de dia, amb una variació de set hores. Aquest desfasament fa que si en un mes concret localitzem la lluna plena en un determinat punt, quan torni a passar per aquest mateix punt, 27 dies i un terç de dia més tard, no estarà plena sinó encara creixent.
Lluna plena