25 febrer 2012

El dia 22 de febrer i amb un excel·lent guia, una vintena d’ex-profes de l’Institut Montilivi de Girona i amics vam resseguir els camins i els llocs que milers i milers de republicans catalans i no catalans es van veure obligats a seguir –en retirada– el mes de febrer de 1939. Una dura i trista ruta de l’exili que van sofrir milers de persones cercant refugi a França. La ruta, a més de constituir una viva i emotiva lliçó d’història, remou sentiments; molt més pensant que exilis com aquests encara es repeteixen en el nostre món.

Comencem a La Junquera visitant el MUME, Museu Memorial de l’Exili, que recull documentació històrica de la retirada i dels camps de concentració. El nostre guia, el professor de la UdG Mon Marquès, ha estat i és impulsor no només del Museu sinó també de la recerca de dades testimonials de mestres i altres persones que foren protagonistes de l’exili.

Passat La Vajol i camí de Maçanet de Cabrenys fem una breu parada per donar un cop d’ull a la mina Canta o mina d’en Negrín. Dins d’aquest lloc s’hi van amagar, protegint-les, obres d’art i peces de valor provinents del Prado i d’altres llocs.

Tot caminant pugem cap al pas fronterer de Coll de Lli, pel mateix camí forestal per on pujaren el president Azaña, el president Companys i altres. Dalt del Coll un memorial recorda aquest pas cap a França. Segons sembla, fins i tot en aquests dramàtics moments, el president de la República espanyola preferí no esperar i passar la frontera unes hores abans que el president de Catalunya i el del Govern Basc. El nostre guia llegeix fragments d’exiliats que van escriure sobre el recorregut seguit en aquest pas fronterer.

Havent dinat, entrem a França i ens dirigim al lloc de sofriment, de frustració i de nostàlgia que és el camp de concentració d’Argelès-sur-Mer, just després de Le Boulou.

Le Boulou fou el lloc de redistribució dels refugiats. Uns, pel seu compromís amb la República, no tenien més opció que seguir a França; a ritme d’allez allez es van trobar reclosos a la platja, totalment a la intempèrie, vigilats per soldats senegalesos i de la guàrdia mòbil. Altres, van optar per retornar a l’Espanya franquista on també els esperaven camps de concentració però a l’espera de rebre “bons” avals.

Just abans de la platja, fem una parada al Cementiri dels Espanyols, on un monòlit evoca les persones mortes en el camp. A la platja d’Argelès no hi resta cap indicador d’aquest passat, només un monòlit recorda que aquest camp va “allotjar” a uns 100.000 exiliats (i seguint cal al nord hi havia altres camps: el de Barcarès i el de Saint-Cyprien). I a la platja, ben a prop de l’aigua i amb el màxim respecte, escoltem fragments testimonials escrits per persones que van malviure mesos damunt d’aquesta mateixa sorra.

MUME, La Junquera. Per la carretera nacional de davant del Museu van passar gran part dels refugiats, civils i militars.

MUME, La Junquera. Sostre del Museu: milers de petjades.

MUME, La Junquera. Un dels molts documents històrics que s’exposen.

Memorial al Coll de Lli: «Per aquest Coll van passar el 5 de febrer de 1939: José Antonio de Aguirre, Manuel Azaña, Lluís Companys, Juan Negrín i molts altres republicans …»

Monòlit Argelès: «A la mémoire de 100.000 Républicains Espagnols, internés dans le camp d’Argelés lors de la RETIRADA de Février 1939. Leur malheur: avoir lutté pour défendre la Démocratie et la République contre le fascisme en Espagne de 1936 à 1939. “Homme libre, souviens toi.”»

Platja d’Argelès-sur-Mer.