18 abril 2011

Es diu que una conferència que havia de donar Bill Gates, en el seu antic institut, es va reduir a una breu presentació de només aquestes onze regles de vida. Hi ha qui diu que la sessió fou en la universitat on estudià. Hi ha qui diu que aquestes regles no les va escriure Gates sinó que tenen altres orígens. En diferents formats m’han arribat aquestes onze regles que, segons sembla, no s’aprenen en els centres docents.

Regla 1. La vida no és justa; acostuma-t’hi.

Regla 2.  Al món no li importa la teva autoestima. El món espera que aconsegueixis quelcom independentment de que et sentis bé o no amb tu mateix.

Regla 3. No guanyaràs 5.000 dòlars mensuals només sortir de la universitat i no arribaràs a ser vicepresident fins que t’hagis guanyat ambdues coses amb el teu esforç.

Regla 4. Si penses que el teu professor és dur, espera’t a tenir un cap. Aquest sí que no tindrà vocació d’ensenyament ni la paciència requerida.

Regla 5. Dedicar-se a vendre hamburgueses no et treu dignitat. Els teus avis tenien una paraula per definir això: oportunitat.

Regla 6. Si fiques la pota no és culpa dels teus pares així que no ploris per els teus errors, simplement aprèn d’ells.

Regla 7. Abans que tu naixessis els teus pares no eren tan avorrits. Ho van començar a ser en pagar les teves despeses, netejar la teva roba i cuidar-te. Així que abans de començar la teva lluita per les selves verges contaminades per la generació dels teus pares, inicia el camí netejant les coses de la teva pròpia vida, començant per la teva habitació.

Regla 8. A l’escola es pot haver eliminat la diferència entre guanyadors i perdedors, però a la vida real no. A l’escola et donen les oportunitats que necessites per trobar la resposta correcta als teus exàmens i perquè les teves tasques siguin cada cop més fàcils, fins i tot si cal et regalen algun any “extra”. A la vida real cada oportunitat et passa factura.

Regla 9. La vida no es divideix en semestres. No tindràs vacances d’estiu llargues en paradisos llunyans i molt pocs caps s’interessaran per ajudar-te a que et trobis tu mateix. Tot això ho hauràs de fer en el teu temps lliure.

Regla 10. La televisió, el cinema i els videojocs no són la vida diària. En la vida quotidiana la gent de veritat ha de sortir del cafè de la pel·lícula per anar a treballar.

Regla 11.  Sigues amable amb els “nerds” (els més aplicats de la teva classe); hi ha moltes possibilitats que acabis treballant per algun d’ells.