Sempre m’és grat observar, de nit i cap a l’Est, l’Óssa Major, l’Ursa Maior, i així localitzar  la Polar. Però una nit de gener, a les cinc de la matinada, vaig tenir l’oportunitat de mirar el cel i, gratament sorprès, vaig observar l’Óssa Major just al meu Zenit, a la meva vertical. No vaig poder resistir fer-ne una fotografia.

Trobem l’estrella Polar de l’Óssa Menor o Carro Petit, repetint cinc vegades en direcció Nord la distància entre les dues últimes estrelles del Carro Gran, Dubbe i Merak.

Cal tenir present que en les cartes astronòmiques est i oest apareixen invertits, no així nord i sud. A l’hora d’identificar estels, aquestes s’han de mantenir enlairades i paral·leles al cel fent coincidir el nord celeste amb el nord de la carta; així l’est de la carta coincidirà amb l’est terrestre.

Moviment aparent de l’Óssa Major. Posició a les 23 i a les 5 de la matinada: noranta graus més cap a l’est. (Simulació feta amb Stellarium)

Dades tècniqies de la foto: DSC_0518-OsaDalt-PolarBaix-9-VoltaVert.jpg – 19 gener, a les 05 hores; ISO 5000; velocitat d’obturació 45”; diafragma F22, distancia focal 18mm.

Tornar