6 desembre 2011

Munic és una ciutat de variada oferta i creació culturals, una ciutat acollidora, oberta i cosmopolita, amb una activitat econòmica i tecnològica de primer ordre. És la capital de l’Estat Federal de Baviera i és la tercera ciutat alemanya en nombre d’habitants, després de Berlín i Hamburg. Està situada a poca distància dels Alps i per ella hi passa, per la banda est del nucli vell de la ciutat, el riu Isar, afluent del Danubi. En una de les illes formades en mig del riu s’hi troba el reconegut Deutsches Museum, dedicat en la ciència i en la tecnologia.

En els emblemes de Munic hi apareix un monjo; el mateix nom de la ciutat, München, deriva de Münchener Kindl, nen monjo, i ens indica que la ciutat té el seu origen en una abadia benedictina del segle IX. La dinastia que des del segle XII fins l’any 1918 governà Baviera és la dels Wittelsbach; l’ampli conjunt arquitectònic anomenat Residenz fou el seu palau reial dins la ciutat; també, posterior i als afores, el Schloss Nymphenburg.

Marienplatz i els seus voltants, especialment el Neuhauser Strasse, formen la part més turística de la ciutat. Apropant-se Nadal, ja a finals de novembre i coincidint amb el primer diumenge d’Advent (Baviera és un Land de marcada tradició catòlica), s’inaugura en la major part de ciutats alemanyes, el Christkindlmarkt: places i carrers principals plens de petites i decorades casetes de fusta que ofereixen objectes nadalencs, menjars i, especialment, Glühwein (vi calent).

A la cara nord de la Marienplatz, destaca el neogòtic Neues Rathhaus (Nou Ajuntament); juntament amb la Frauenkirche o catedral, formen les dos construccions més representatives de la ciutat. A la cara est de la Marienplatz hi ha el reconstruït Altes Rathaus (Vell Ajuntament).

Un no pot deixar d’admirar el complex arquitectònic creat amb motiu dels XXè Jocs Olímpics de 1972: l’Olympiapark. Construccions com tendals d’acer i làmines acríliques, un estany artificial, turons formats amb les runes de la II Guerra Mundial i l’Olympliaturm (Torre olímpica) des de la qual es pot veure bé ciutat i voltants.

I al costat de l’Olympiapark, les atrevides construccions de Bayerischen Motoren Werke: tant els quatre cilindres platejats com el nou edifici BMW Welt.

München

Marienplatz: Christkindlmarkt, Neues Rathaus i Frauenkirche

München

Marienplatz: Christkindlmarkt, Neues Rathaus, al fons Frauenkirche

München

Christkindlmarkt: Neuhauser Strasse; al fons, Frauenkirche

München

München: Detall de l’Altes Rathaus, amb dates rellevats

München

München: Olympiapark

München

München: Olympiapark, detall estructura

München

München: BMW des l’ Olympiapark

München

München: Els cons de la BMW Welt

München

München: Hofbräuhaus. I aquesta és la més petita! Però jo … / 3

München

München: Viktualienmarkt

München

Neue Pinakothek. Hasenclever “Hieronymus Jobs im Examen”. El pobre Jeroni no para de tremolar!