13 setembre 2012 (Agost 2012)
Fascinants són els colors i les aigües de les roques calcàries de Petra, però igualment ho són els ulls de moltes de les persones que poblen aquesta terra: la natura ha excel·lit en els colors de les pedres i en els ulls dels beduins i beduïnes.
A uns 150 km al nord d’Àqaba, ja al Regne Haiximita de Jordània, es troba la ciutat rosada de Petra. Si bé els nabateus no foren els primers pobladors de la zona, ells foren els qui tallaren, excavaren o esculpiren les roques creant necròpolis i altres construccions entre el segle II aC i el I dC. L’any 106, esdevingué província romana. Després dels croats, la zona quedà oblidada fins que fou redescoberta al segle XIX.
El Siq és un accés protector, una profunda esquerda de 900 metres de llarg formada per les aigües de Wadi Rum, que mena a l’edifici del Tresor de Petra, construcció tallada a la roca i que apareix, de sobte, al final del Siq.
Incrustat a la roca viva, el Tresor, del segle I abans de Crist, deixa corpès al visitant. Només el gran nombre de nens i de més crescuts fent les seves ofertes de braçalets i altres objectes, et tornen a la realitat.
Avançant pel Wadi Musa (barranc de Moisès), es passa davant de diferents càmeres funeràries arribant al Teatre, primer nabateu i posteriorment romà. Seguint, es voregen les Tombes Reials, també esculpides a la roca. I més endavant, en una esplanada, l’antiga ciutat de Petra, destacant els jaciments dels seus mercats. Recordem que Petra era un punt clau en les rutes comercials cap Orient. I, superant uns mil dos-cents esglaons, s’accedeix al Monestir, in temple nabateu que possiblement fou utilitzat posteriorment com església.
Deixant Petra i anant cap al sud, en direcció Àqaba, es troba el desert de Wadi Rum. Com illes en un mar de sorra, així els pinacles de roca que s’aixequen, prenent diverses formes, en el desert de Wadi Rum. Amb cotxes tot-terreny ens endinsem en el captivador desert. Encara avui la regió és habitada per tribus beduïnes seminòmades.
I més al sud, tocant al mar Roig i única sortida al mar de Jordània, la ciutat d’Àqaba i el seu actiu port. Anant cap al sud, a la dreta Israel i a l’esquerra, Aràbia Saudita.
Leave A Comment