2 novembre 2018
La novel·la de Rafik Schami El lado oscuro del amor, en l’original alemany Die dunkle Seite der Liebe, és un mosaic dinàmic compost amb 304 tessel·les on es presenten les vicissituds quotidianes de pluralitat de personatges d’Orient Pròxim, de Síria, especialment damascens, de les dècades centrals del segle XX. Queden ben manifests els conflictes entre musulmans i cristians i, en aquests, entre catòlics i cristians ortodoxes; cada grup, clan o estirp amb els seus codis de comportament, amb les seves rivalitats i venjances, amb els seus valor com l’honor i els crims que el seu manteniment els exigeix, especialment en qüestions relacionades amb l’amor i el sexe. El llibre, d’unes 827 pàgines, és un interessant apropament a una societat àrab de l’est del Mediterrani.

En una primera part del llibre predominen les tessel·les amb històries d’ordre social, essent l’amor prohibit de Farid Mushtak per Rana Shahin un dels eixos; el clan Mushtak i el clan Shahin eren totalment irreconciliables. En les de la segona part de la narració s’obren pas més històries d’ordre polític amb la corresponent repressió portada a terme per diferents i successius dictadors; es mostra com la dictadura interfereix en la vida quotidiana. Cal tenir present que cada una de les tessel·les és una petita història i que, en el seu conjunt, configuren una àmplia representació.

Rafik Schami va néixer en el barri cristià de Damasc el 1946. El 1971 hagué d’exiliar-se i s’establí a Alemanya, doctorant-se en Ciències Químiques a Heidelberg. Des de 1982 s’ha dedicat exclusivament a la literatura.