9 setembre 2010

És notable la riquesa natural i cultural de Sicília: l’Etna, Siracusa,  Empèdocles,… El recorregut per l’illa (agost 2009) ha suposat un agradable conjunt de sorpreses, tant pel patrimoni natural de l’illa com per la seva creació cultural.

Tres mars banyen Sicília, la illa dels tres angles. I en el seu interior: blat; sense el seu cultiu del blat, potser no hauria estat possible la invenció de les diferents modalitats de pasta. Tres espigues de blat ja apareixen en el símbol o escut, la Trinacria (tres angles). Blat, taronges, vinyes, figues de oro,…

Extraordinària una posta de sol al port d’Agrigent, Porto Empedocle, amb el nom del seu il·lustre filòsof pluralista (quatre elements, combinant-se, conformen la natura: aigua, terra, aire i foc). Però on es manifesta amb més plenitud la natura en l’illa és en l’ascensió a l’Etna. Primer, des de Catania, just a peu de mar, cap al Rifugio Sapienza, que es troba a 1.800 metres; seguim amb funicular i amb 4×4 fins a Rifugio Torre del Filosofo, a 2.920 metres (l’Etna, 3.320). I, finalment, comença la caminada en mig de fumerades, cons volcànics i terra tèbia. La força de la natura es manifesta amb tota la seva brutalitat i bellesa.

Sicília evoca la presència de grecs, de cartaginesos, de romans, de bizantins, d’àrabs, de normands, d’espanyols. Tots aquests pobles, tots ells temporals senyors de l’illa, han deixat, en major o menor mesura, rastres de les seves vides i obres.

Així els grecs. Sicília és el lloc de la Mediterrània on es conserven més temples grecs i en més bon estat. A Valle dei templi, temples del –V, el d’Hera, el de la Concòrdia, el d’Heracles, i altres. I més cap al nord-oest, Segesta, on en mig de la vegetació s’eleva el temple grec amb 36 columnes dòriques molt ben conservat.

I, ben a prop del temples, els teatres. Impactant el teatre grec, monolític, de Siracusa. Teatres grecs, teatres romans, mosaics romans, mosaics bizantins, arc i cúpules àrabs, fortificacions i catedrals normandes, catedrals barroques. I a la mateixa Siracusa, la catedral barroca està aixecada, simbiòticament, sostenint-se en les altes columnes d’un antic temple grec. I també des de Siracusa, com en bona part de l’illa, el perfil vigilant, bell i amenaçant, de l’Etna.

Agrigento, Porto Empedocle

Passejant per l’Etna

Valle dei templi. Concòrdia

Valle dei templi. Temple d’Hera

Segesta

Siracusa