12 gener 2011 (Desembre 2010)

Singapur (de Singha-pura, “polis del lleó”),  el 1965 deixà de formar part de la Federació de Malàisia aconseguint la seva independència i constituint, com en la Grècia clàssica, una ciutat-estat. Des d’aquest moment, el seu creixement econòmic ha estat sense aturador, esdevenint centre d’alta tecnologia, focus d’enginyeria financera i un dels més grans ports marítims del món. L’anglès Raffles, que a inicis del segle XIX descobrí el valor estratègic d’aquesta illa (de 42 km de llarg per 23 d’ampla), redactà l’acta fundacional que la constituí com a port lliure i obert a tot tipus d’activitat comercial.

Així com Thomas Stamford Raffles és el pare fundador de la ciutat, el xinès Lee Yuan Kew és qui ha redefinint el Singapur actual establint autoritàriament les directius que han possibilitat el seu constant creixement. Si bé la major part (el 76%) de la població és xinesa, tothom ha de dominar un primer idioma oficial i lingua franca, l’anglès; tres idiomes oficials més són el xinès (mandarí), el malai i el tamir: un d’aquest és el segon idioma que tothom ha de dominar.

Llegeixo que el més rellevant de Singapur és el seu capital humà, que vol dir “diligència, fiabilitat i renovació”. Certament, a part de la seva posició estratègica, no gaudeix de recursos naturals, ara bé: – a diferència de tots els països de l’entorn, fa potable l’aigua que compra, – manufactura molts productes naturals, – no té petroli però disposa de la refineria més gran de la zona, – etc. Els nostres contactes amb singapurencs han donat mostres de la seva diligència; així, entre altres, recordo l’esperit emprenedor d’un xerraire taxista xinés que es vanagloriava de seguir treballant als seus 73 anys. També, és possible volar amb un ambient més acollidor que en les Singapore Airlines?

Dues skylines poblen S’pur, contrastant. Els imponents gratacels, destacant el recentment inaugurat Marine Bay Sands, un perfil que suposo aviat esdevindrà emblema de la ciutat. Però, ben a prop dels gratacels, les casetes de colors de Chinatown, o de Little India o del Barri àrab.

No tinc contrastat quin pes tenen les religions en la vida dels habitants de Singapur. Temples budistes i temples hindús, un al costat d’altre,  amb persones pregant amb molta devoció. També mesquites, esglésies cristianes (anglicanes, catòliques, protestants), sinagogues,… Ara bé, allà on s’apreciava una extrema afluència de gent era en els centres comercials, els nous temples riquíssims arquitectònicament parlant; només cal fer un passeig per Orchard Road i visitar, per exemple, Ion. Les marques són del més alt nivell.

Una mostra de l’eficient capacitat organitzativa es constata en el seu zoo. Malgrat el poc espai disponible en l’illa, les diferents espècies gaudeixen de condicions físiques com en pocs llocs. A més, els visitants poden tenir un contacte força directa amb els animals, per exemple, donant personalment menjar als elefants asiàtic o a les girafes. Però el que realment és un experiència emocionant és accedir, si ho reserves amb temps, a un “breakfast” amb orangutans (és a dir, els “homes de la jungla”): ben a prop d’aquests simis et preguntaves qui gaudia més, tu observant-los o ells observant-te.

Singapur

Detall de Marina Bay Sands

Singapur

Marina Bay Sands

Singapur

Entrada temple hindú Sri Srinivasa Perumal

Singapur

Buda, Buddha Tooth Relic Temple

Singapur

Merlion, símbol de Singapur

Singapur

Breakfast amb orangutans

Singapur

Port. Vaixells esperant per entrar

Següent: Phuket i illes. Tailàndia