28 juliol 2011

Strasbourg, significa Ciutat cruïlla de camins; a una ciutat que té aquest nom li escau ser seu d’Institucions Europees: seu del Consell d’Europa, del Parlament Europeu i del Tribunal de Drets Humans. Molt més li escau si recordem que aquesta capital de l’Alsàcia és una de les regions d’Europa que més conflictes bèl·lics ha sofert: ara francesa, ara alemanya; avui francesa dins la Unió Europea.

Un dels seus personatges il·lustres fou Johann Gutenberg. Nascut a Magúncia, desenvolupà en aquesta ciutat, aleshores part del Sacre Imperi Romà Germànic, l’art de la impressió; la impremta, que com avui internet, obrí les portes a un món nou.

La catedral, reconstruïda a partir d’un edifici romànic al segle XIII, és una reconeguda  construcció gòtica;  no s’acabà fins el segle XVIII. Admirables són les estilitzades i delicades columnes dels seus finestrals. A l’interior, no es pot deixar d’explorar el conjunt d’informacions que ens dóna el seu rellotge astronòmic del segle XVI.

Encantador i pintoresc és el barri La Petite France, amb cases dels segles XVI i XVII d’estructura amb bigues de fusta. I riu Ill enllà, afluent del Rin, els Ponts Coberts, la muralla-pont del segle XIII.

Strasbourg. Plaça Kléber

Detall de l’estàtua de Gutenberg: “I es feu la llum”

Detall de la façana de la Catedral de Notre-Dame

Detall del rellotge astronòmic de la Catedral

La Petite France

Una presència recuperada a l’Alsàcia

Parc de l’Orangerie