19 setembre 2015

El dia 11 d’agost de 1990, Lituània declarà unilateralment la seva independència; fou la primera república soviètica en fer-ho. Poc després, tancs i tropes soviètiques ocuparen la Torre de Televisió morint catorze civils i amb centenars de ferits; però fracassat el cop d’estat a Moscou, amb el que es volia imposar una línia més dura, es concedí la independència el 21 d’agost de 1991.

Vilnius és l’única capital bàltica que es troba en l’interior del país. La seva referència més antiga és de 1323, en temps del seu venerat heroi Gediminas. Un altre dels herois venerats és Vytautas, que té el seu castell a la illa de Trakai. Lituània però es formà al segle XIII en lluita contra els cavallers teutons, derrotant els Cavallers de l’Espasa. Els llaços de Lituània amb Polònia formant confederació, amb hegemonia polonesa, van mantenir-se més de dos-cents anys. Debilitant-se a finals del segle XVIII, Lituània fou ocupada per la Rússia tsarista.

Crida l’atenció la Catedral neoclàssica, amb el seu campanar separat i en una Vilnius amb diverses esglésies barroques. A ple casc antic es pot veure la Universitat, que té les seves arrels en el col·legi fundat pels jesuïtes. La Torre del castell Superior, únic vestigi de les defenses de la ciutat, ha esdevingut símbol de la independència de la república.

Vilnius

Panoràmica de Vilnius, amb el campanar de la Catedral

Vilnius

Església de san Pere i sant Pau, barroc del segle XVII

Vilnius

Detall de l’església de sant Casimir, sant patró de Lituània i Polònia

Vilnius

Plaça de l’Ajuntament

Vilnius

Universitat, fundada el 1568

Vilnius

Església de santa Anna

Vilnius

Torre de Gediminas, al castell Superior

Vilnius

Des de Torre de Gediminas, turó de les Tres Creus

Vilnius

Des de Torre de Gediminas, boscos de Vilnius. Lituània, és a dir, “país de la pluja”

Lituània, Kryziu Kalnas

Turó de les Creus, Kryziu Kalnas, a mig camí entre Riga i Vilnius. Espai de protesta contra la Rússia tsarista, després contra els soviètics

Vilnius. Trakai

Castell de la illa de Trakai, residència de Vytautas el Gran. Prop de Vilnius

<– Riga, capital de Letònia 3/4